#Prata om det – attityden från Kalla Fakta

30 mars
12 KOMMENTARER

Twitter-diskussionen ”#Prata om det” har väckt stor uppståndelse. Den handlar om gråzoner av manipulation, trakasserier och övergrepp på sexualitetens område. Ett viktigt samtal. Ett nej måste få vara ett nej, respekt för den andres integritet är ingen förhandlingsfråga.

Jag kan inte låta bli att tänka på den diskussionen när jag summerar mina erfarenheter av journalisterna på Kalla Fakta, TV4.

Detta har hänt:

Kalla Fakta håller på med ett program om Frälsningsarmén (FA), vilket redan fått en del förhandspublicitet. Se t ex här där FA skriver om det på sin hemsida. Eftersom Frälsningsarmén är med i SEA:s nätverk kontaktades också jag för en intervju.

Jag ställer ofta upp i intervjuer och är angelägen om att ha en god relation till media. Fri och obunden journalistik är livsviktigt för ett fritt och öppet samhälle. Jag har därför stor respekt för det journalistiska uppdraget. Jag vet ju också att öppenhet alltid vinner i längden; om man inte själv berättar får man leva med att andras, ofta ofullständiga, versioner av saker och ting står oemotsagd.

Men i den här situationen hade vi i SEA inget att berätta. Vilka vi är, vad vi tror på och står för, vilka frågor vi driver, vilka kampanjer vi jobbar med … finns på vår hemsida, går att läsa om i vårt nyhetsbrev som kommer varje vecka, har kommit till uttryck i hundratals artiklar och formulerats i mängder med inspelade föreläsningar som finns att lyssna till … Min bedömning var dessutom att vinkeln från Kalla Faktas sida var ointressant ur vårt perspektiv.

Så här motiverade jag mitt nej i telefonsamtal med journalisten: Ingen politisk journalist med självaktning försöker göra ett scoop av att socialdemokrater gillar gemensamma lösningar på samhällsproblem. Det vet redan var och en som är intresserad av politik; gemensamma lösningar är en grundbult i socialistiskt tänkande.

Samtal om kristen tro väljer man däremot allt för ofta att förlägga till en sådan nivå. Och jag finner det helt enkelt ointressant att medverka i ett program som försöker få till ett scoop av att kristna har kristna övertygelser! Som att äktenskapet förstås som ett livslångt förbund mellan en man och en kvinna, för att nu ta upp en fråga som Kalla Fakta verkar ha ett särskilt intresse av. Förövrigt en fråga där det är enkelt att veta vad jag tänker; jag har publicerat ganska mycket som berör synen på äktenskapet.

Så jag tackade nej till att medverka i en intervju den här gången. Jag kan inte kräva att bli intervjuad av TV4, de kan inte kräva att få intervjua mig. Inget konstigt med det.

Journalisten ringde mig, efter ett inledande samtal, ytterligare två gånger och jag förklarade båda gångerna att jag inte var tillgänglig för en intervju – och varför. Ett definitivt nej, alltså.

Igår vid lunchtid klev ändå Kalla Fakta, oanmälda, in på vårt kontor – med rullande kamera – för att få mig att ge den intervju jag tackat nej till. Alltså att försöka överrumpla och manipulera mig att göra det jag bestämt mig för att inte göra. Jag tappade räkningen på hur många gånger de ställde samma fråga och tvingade mig att Bosse Ringholmskt upprepa samma svar: Nej, jag är inte intresserad av att medverka i den här intervjun.

Det fanns förstås ingen anledning för mig att ändra mitt beslut på grundval av att de betedde sig illa. Tvärtom.

Så här kommer dagens fråga: Vari ligger svårigheten att förstå och respektera ett nej?

12 KOMMENTARER till “#Prata om det – attityden från Kalla Fakta”

 1. Emanuel Nilsson skriver:

  Stå på dig Stefan!

 2. Med andra ord: Detta är ingenting annat än en journalistisk våldtäkt!

  Gud välsigne dig!

 3. Markus skriver:

  Säga vad man vill om Kalla Faktas metoder. Men att avböja en intervju från ett granskande program kommer alltid att kunna användas för att skapa misstänksamhet. Så vad hade du förlorat på att ställa upp på en intervju?

 4. Kerstin Svanberg skriver:

  Håller med Markus, vad hade du förlorat, alla vet ju från tidigare program att dem som haft något att dölja som varit orättfärdiga ect. beter sig just så, därför spär man på misstänksamhet till allmänheten, som kristen ska man inte vara rädd man vågar komma till ”ljuset” om man inte har något att dölja
  Vad jag skulle vilja är att de granskade frälsnings armen och myrorna som utnyttjar arbetslösa, många av dem är gammla, sjuka utförsäkrade som tvingas att jobba under långt sämre vilkor än dem med ”riktiga” arbeten och hur kristna församlingar kyrkor och andra verksamheter kan utnyttja dem och tjäna 5000kr/för var och en av dem är för mig ofattbart, vad ger detta för bild av ”kristna” jag menar att saknar kristna verksamheter den förmåga att granska sig själva kommer andra att göra det.

 5. […] blogginlägg om Kalla Faktas respektlösa arbetsmetoder har väckt uppmärksamhet, både i Världen idag och […]

 6. […] blev vi kontaktade av TV-programmet Kalla Fakta som önskade vara med (för bakgrund, se här och här). Det förändrade situationen. Att ha ett TV-team med rullande kameror på plats i ett […]

 7. Micke F. skriver:

  Kalla Fakta är ett iskallt skandalprogram, som endast har till syfte att smutskasta och fördöma sådant man inte förstår eller kan relatera till i sin egen endimensionella lilla låtasasvärld. Man ville helt enkelt producera ett program för de förlorade , med syftet att hindra dessa att vilja söka frälsning, genom att angripa ”Den Vägen” den enda som förmår till leda till försoning med Skaparen.

 8. Sten Anderson skriver:

  Du har min fulla sympati, Stefan.
  Det verkar som om Kalla Fakta hade utgått från att göra ett negativt inslag – och då gör dom det hur du än formulerar dig. Det är där den förlusten som inlägg 3 och 4 undrar över ligger.

 9. Markus Broberg skriver:

  Kalla faktas försök att smutskasta Drottning Silva i höstas när man drog fram att hennes pappa var nasist sympatisör de säger väl allt om den låga moral kalla faktas journalister har.

 10. Per Persson skriver:

  Jag förstår inte hur Kalla Fakta kan göra en så stor sak av att Frälsningsarmén anser att homosexualitet är en synd. Detta kan knappast komma som någon nyhet. Det gör ju många andra kristna samfund också. Detta trots att Jesus så vitt jag kunnat hitta aldrig har uttalat sig om emot homosexualitet. Däremot har han vid flera tillfällen uttalat sig emot rikedom. Trots detta hör man aldrig talas om kristna samfund som förbjuder rika och välbärgade att bli medlemmar. Inte heller är det många samfund som fördömer högeralliansens sodompolitik med minskade stöd till svaga och fattiga (Hes 16:49).

 11. Rita Hellgren skriver:

  Jag håller med Per Persson. Jesus säger i Matteus 19 12 Ty visserligen finns somliga genom födelsen allt ifrån moderslivet äro oskickliga till äktenskapet o.s.v. Det kristendom och det är vad Jesus säger som gäller för mej och inte vad en del skriftlärde hittar i Biblen, det går att hitta vad som helst.

 12. Rita Hellgren skriver:

  Jag håller med Per Persson. Jesus säger i Matteus 19 12 Ty visserligen finns somliga genom födelsen allt ifrån moderslivet äro oskickliga till äktenskapet o.s.v. Detta är kristendom och det är vad Jesus säger som gäller för mej och inte vad en del skriftlärde hittar i Biblen, det går att hitta vad som helst.