Faktorer som ändrar bilden

23 augusti
0 KOMMENTARER

Min senaste kommentar i Världen idag:

Min fru och jag har gjort intressanta erfarenheter i sommar. Efter 25 år med barn i huset upplever vi vad amerikanarna kallar ”empty nest”. Det är med glädje man ser sina barn mogna nog att gå ut i livet och skapa sin framtid. Men visst är det också med vemod man inser att en så viktig del av ens eget liv har avslutats. Rent praktiskt kommer man på sig själv med att inte ha varit på ovanvåningen i huset på mer än en månad!

Den existentiella krisen ledde oss att börja titta på sommarhus. När nu ett projekt var avslutat kunde det kanske vara dags för ett annat? Vi letade rätt på hemsidor, började läsa annonser och ringa in favoritobjekt. Det fanns en hel del attraktiva hus. Bilderna visade underbara sommaridyller, med stillhet, charm och skönhet. Och en del hade till och med priser på vår nivå.

Ett besök på platsen förändrade ofta intrycket. Inte så att bilderna var manipulerade eller falska. Allt fint de visade fanns. Det är inte heller så att besvikelsen handlade om slitage och skavanker som behövde fixas. Nej, besvikelsen gällde allt bilderna inte visade: en hårt trafikerad väg tre meter från tomtgränsen eller att utsikten från köksverandan var en bilskrot. Faktorer som, hur fint huset än är i övrigt, påverkar helheten. Som det klassiska rådet till husköpare lyder: Det är tre saker du måste tänka på. Läget. Läget. Läget.

För mig är detta en bild av hur vi ofta presenterar människan och mänskligheten. Vi ger sanna bilder av godhet, kärlek och skaparkraft. Vi kan vara ärliga om en del skavanker och felsteg. Men det finns avgörande aspekter vi blundar för, som vi beskär med kameravinklar och döljer med perspektivförskjutningar. Så får vi bilden av en charmerande människa.

Kristen tro säger att det finns faktorer som förändrar hela bilden och som handlar om vår katastrofala relation till Gud. Profeten Jesaja säger: ”Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg”. Konsekvensen av detta är att vårt läge, för att använda uttryck från Nya testamentet, bäst beskrivs med ord som ”utanför”, ”långt borta”, ”utan hopp och utan Gud”, ”döda genom synder och överträdelser”, ”Guds fiender”.

Mot den bakgrunden är evangeliet underbara nyheter. Vår position kan förändras. Vårt läge inför Gud kan bli helt rätt: ”Gud, som är rik på barmhärtighet, har älskat oss med så stor kärlek att fast vi var döda genom våra överträdelser har han gjort oss levande tillsammans med Kristus — av nåd är ni frälsta — och uppväckt oss med honom och gett oss en plats i himlen genom Kristus Jesus.” Ef 2:4-6