Tror kristna och muslimer på samma Gud?

17 maj
4 KOMMENTARER

Här kommer min senaste kommentar i Världen idag:

– Tror kristna och muslimer på samma Gud?

Jag fick frågan på högskolan i Borås för en tid sedan; en högst relevant fråga!

Kristendomen är världen största religion. 2,1 miljarder människor är kristna, vilket är 32 % av världens befolkning. Islam är världens näst största religion. 1,6 miljarder är muslimer, vilket är 23 % av världens befolkning. Tillsammans utgör vi mer än hälften av jordens befolkning. Tänk om vi tillhör samma Gud? Tänk om Guds folk redan är majoritet på jorden?

Frågan är ställd som en ja- eller nej-fråga.

Många skulle svara ja. Vi tillber samma Gud. Vi är alla Abrahams barn. Likheterna och de gemensamma dragen är så många att de överskuggar skillnaderna. Det är i grunden olika versioner av samma tro.

Många andra skulle svara nej. Bibelns Gud har inget med Koranens Allah (det arabiska ordet för Gud) att göra. Det är två olika gudar och två olika sätt att närma sig Gud på.

Vad svarade jag?

Min första respons var att jag inte gillar hur frågan formulerats. Det finns ja- och nej-frågor som fördunklar istället för att klargöra, genom att de inte gör rättvisa åt verkligheten. Det klassiska exemplet är: Har du slutat att slå din fru? Den frågan vill jag inte svara ja eller nej på – jag har aldrig slagit Ingrid!

Min andra respons var att visa några av de frågor vi bör ställa.

En fråga gäller vår bild av Gud. Vi kan enkelt konstatera de grundläggande överensstämmelserna mellan Bibeln och Koranen: en evig, oändlig, personlig skapargud som håller oss ansvariga.

Denna likhet har en historisk förklaring. Muhammed växte upp i det polyteistiska Mecka men kom till tro på den Gud som judar och kristna talade om. Muhammed var analfabet och kunde inte läsa Gamla eller Nya testamentet, han missförstod en del av den bibliska tron han fick muntligt förmedlad och från år 610 sa han sig motta nya uppenbarelser. Slutresultatet blev att hans gudsbild också kom att skilja sig judarnas tro och – ännu mer – från kristnas tro på en tre-enig Gud.

En annan fråga gäller vår relation till Gud. Här är Jesus knivskarpt provocerande: ”ingen känner Fadern utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för”. Vänskap med Gud – en god och hel relation till Gud – är möjlig endast genom Jesus. Enligt kristen tro måste alla människor därför nås av evangeliet, omvända sig och tro på budskapet. Det gäller judar, muslimer, sekulariserade västerlänningar och alla andra – dig och mig inkluderade. Som Paulus sa till det mångreligiösa Aten: ”nu ålägger han människorna, alla och överallt, att omvända sig.”

4 KOMMENTARER till “Tror kristna och muslimer på samma Gud?”

 1. Mariann Giger skriver:

  Ja,det gäller att en vacker dag att omvända sej, dvs att bli frälst dvs frihalsad och det händer en stund i människans liv. Hos mej hände det påsken 1984 och därefter lever inte jag utan Gud lever i mej eftersom jag extra bad honom röja upp med skiten i mitt liv och Han formade mej till en ny, med Hans Ande människa.
  Jag blir besviken när du skriver, att det Finns ca 32 % kristna i världen. Nej, det finns mycket mycket mindre kristna än så. I länder såsom Sveriege, Tyskland och Schweiz finns det ung. 3 % kristna och i katolska länder såsom Italien och Spanien ca 1 %. Det är mycket farligt om man tror, att vara religiös räcker.

 2. Stefan Gustavsson skriver:

  Hej Mariann,
  Vi är helt överens; den officiella statistiken kring religionstillhörighet visar inte vem som tillhör Herren (en kunskap som endast Herren själv har), utan bara hur religion som kulturmarkör fördelar sig i världen.

 3. Anders Gunnarsson skriver:

  1% i katolska länder. Det var generöst… 🙂

  Tur att det inte är du som dömmer världen.

Skriv en kommentar