Edith Schaeffer 1914 – 2013

2 april
3 KOMMENTARER

Få personer har haft så stort inflytande på mitt liv som Francis och Edith Schaeffer. Detta trots att jag aldrig mötte Francis (som dog 1984) och endast träffade Edith vid ett tillfälle; den stora konferensen ”Kristen inför 90-talet” på Grand Hotel i Mölle. Men deras undervisning nådde mig i form av böcker och kassettband och deras liv speglades i de olika grenarna av L´Abri – det arbete de startade i Schweiz och som spreds till England, Holland … och till Sverige. Det var alltså en indirekt relation – och ändå så betydelsefull.

Ediths många böcker, L´Abri, Hidden Art, What is a Family?, Christianity is Jewish, Affliction, A Way of SeeingForever Music, A Life of Prayer … gjorde stora avtryck. Hon förmedlade kallelsen att älska Gud och älska människor, på ett storslaget och samtidigt vardagligt sätt. Kreativitet och skönhet – eftersom vi är skapade av en kreativ Gud som är skönhetens källa – var för Edith en viktig del av mänskligt liv, hur ofullkomligt och oansenligt livet än var. Tillsammans förmedlade Francis och Edith Schaeffer en helhetsyn, där intellektuell klarhet och ärlighet kombinerades med omsorg i mänskliga relationer, kraften i kreativt skapande och ett ständigt närvarande andligt liv. Den kristna tron som sanningen om universum, evangeliet som den goda nyheten som upprättar människan.

När jag nåddes av budet att Edith Schaeffer, 98 år gammal, avlidit i Debbie (hennes yngsta dotter) och Udo Middelmans hem i Schweiz, kände jag ett omedelbart behov av att återvända till hennes böcker och igen känna hennes trosvisshet och möta hennes omsorg om människan och se den kristna livssynen och den kristna tron få kött och blod. Hennes böcker andas kärlek till Skriften och är präglade av hennes egen dagliga närhet till Herren. Därför blev de också till så stor hjälp för många av oss. Hennes böcker fortsätter att vara till välsignelse och komma ut i nya upplagor.

För mig finns det många anledningar att tacka Gud för Edith Schaeffer och hennes livsgärning.

Läs också: 9 Things You Should Know About Edith Schaeffer

3 KOMMENTARER till “Edith Schaeffer 1914 – 2013”

 1. […] gir min personlige tilslutning til følgende velskrevne og vakre minneord fra NLA Gimlekollen kollega Stefan […]

 2. Niklas Hägglund skriver:

  Tänkte länka till en intressant artikel här av sonen till Francis och Edit Schaeffer.
  Det intressanta av Frank Schaeffers minnesartikel är slutet där Frank skriver.

  ”I’ll miss her voice. I learned to trust that voice because of the life witness that backed it up. I know I’ll hear her voice again. You won Mom. I believe.”

  http://www.huffingtonpost.com/frank-schaeffer/a-tribute-to-my-evangelic_b_2983906.html

 3. Anders Gunnarsson skriver:

  Jag grät när jag läste Frankys runa (dagen efter hon dött). Den är ett mästerverk.

  Tack gode Gud för familjen Schaeffer.

Skriv en kommentarSök